Skärpta krav på avgasutsläpp för motorcyklar

Den 1 januari 2017 skärps kraven för avgasutsläpp för motorcyklar. Från och med årsskiftet ska en motorcykel uppfylla nivån Euro 4 för att få tas i bruk. Motorcyklar med lägre avgasklass som tas i bruk första gången måste ställas på innan årsskiftet.

För att en motorcykel ska få registreras i Sverige måste den uppfylla vissa avgaskrav, så kallade euroklasser. Avgaskraven förändras undan för undan och från och med årsskiftet 2016/2017 gäller att en motorcykel måste uppfylla avgaskraven för euro 4 eller bättre för att få registreras i Sverige.

Kravet på Euro 4 berör endast de motorcyklar som ställs på för första gången.

Så kontrollerar du om din motorcykel berörs

Gå in på transportstyrelsen.se och välj e-tjänsten Sök fordonsuppgifter med registreringsnummer.

  • Motorcykeln ska fortfarande vara förregistrerad, dvs. har aldrig ställts på.Under fliken Status visas uppgiften påställt första gången i Sverige. Motorcyklarna som omfattas saknar den uppgiften.
  • Fordonet ska tillhöra avgasklass Euro 3 eller lägre.
    Under fliken Fordonsidentitet viss uppgiften typgodkännandenummer. Om det finns en referens i miljöuppgifterna om Euro 4 för ditt fordon behöver du inte ställa på det före årsskiftet.
  • Finns det ingen sådan referens i miljöuppgifterna, eller att du inte hittar den, är Transportstyrelsens råd att du ställer på fordonet.

Vad händer om motorcykeln inte ställs på?

Efter årsskiftet får motorcykeln formellt sett inte tas i bruk, eller ställas på. Det finns dock möjlighet att ställa på fordon för första gången även efter årsskiftet. Transportstyrelsen kan ge dispens. En sådan dispens måste du ansöka om, och det kommer att krävas ett underlag från tillverkaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.